Om oss

Om

oss

 

Bryggeri med lokal förankring

Vi på Helsingborgs Bryggeri sa redan från början att vi ville brygga gott öl med stort hjärta. Det handlar om att arbeta med de bästa råvarorna, förädla dem med respekt och behålla den starka förankringen i Skånsk bryggarkultur.

Det gamla Helsingborgs Bryggeri hade en lång och gedigen historia mellan 1850 och 1967. 2010 startades det upp igen av två ölentusiaster och vi gör allt för att föra den goda traditionen vidare. Entusiasmen delar vi med 200 andelsägare. Verksamheten finns i en historisk tegelbyggnad från 1880, bara ett stenkast från det ursprungliga Helsingborgs Bryggeri. Här har vi en modern bryggerianläggning med maltkross, bryggarrum, lagertankar, tappning, etikettering och konferensrum/ölprovningsrum. Vi var Nordvästskånes första mikrobryggeri och den lokala förankringen är och förblir en viktig del i bryggeriets identitet.

Fina råvaror, hantverksskicklighet och precision

Att brygga ett gott öl handlar lika mycket om att välja rätt malt och humle som att hitta en bryggare med känsla för varje ölsorts särskilda karaktär. Vi är stolta och glada över att ha samlat genuint skånskt hantverkskunnande som dessutom besitter en tro på det goda i livet. Och ett stort hjärta. Våra ölsorter konkurrerar om kunder som föredrar ett kvalitativt och spännande sortiment framför ett lågt pris.

Vårt första öl – Helsingborgs Lager – blev utsedd till ”Bästa ljusa Lager 2011” på Gothenburg Beer Festival i september 2011.

 11

 

Bryggeriets

historia

 

Gamla_Helsingborgs_Bryggeri_Bryggeriarbetare

 

Gamla_Helsingborgs_Bryggeri_Lastbil

 

Gamla_Helsingborgs_Bryggeri_Garden

Helsingborgs Bryggeri grundades av bankdirektör S.H. Hafström 1850. Man var ett av de tre första i Sverige som bryggde en underjäst öl och företaget utvecklades snart till ett stort bryggeri med många olika typer av öl. Den allra första var en Bayersk variant.

Verksamheten startades på Söder i Helsingborg (Bryggaregatan/Södergatan). På tomten fanns en liten bäck som bildade en damm sydost om bryggeri-byggnaden. Under vintern försåg man sig med behövlig is från dammen. Isen använde man till att kyla ned vörten. Under en tid förvarade man öl i källaren på Kärnan och än idag kan man se märken av den gamla ingången på den östra sidan.

 

Tidslinje

1850
Helsingborgs Bryggeri grundas av bankdirektör S.H. Hafström.

1889
Bryggeriet utvecklas och köper upp Klosterbryggeriet i Ystad (såldes 1907).

1894
Helsingborgs Bryggeri utses till kung Oscar II:s hovleverantör.

1896
Kronprins Gustaf antar bryggeriet som sin hovleverantör.

1903
Bryggeriet har en stor paviljong på Industri- och konstutställningen i Helsingborg, där man även mottar en guldmedalj.

1908
Kung Gustav V förnyar bryggeriet som hovleverantör.

1909
Kronprins Gustav Adolf antar bryggeriet som hovleverantör.

1918
Aktiebolaget Skånebryggerier bildas genom en sammanslagning av en rad lokala bryggerier.

1960-talet
Bryggeriet köps upp av Pripps. Den gamla bryggeritomten döptes i folkmun om till ”Prippstomten”. Pripps valde senare att lägga ner verksamheten i mitten på 70-talet.

2010
Nya Helsingborgs Bryggeri börjar se ljuset som Nordvästra Skånes första mikrobryggeri.

2011
Veckan innan midsommar levereras vår första öl ”Helsingborgs Lager”. Samma år utses Helsingborgs Lager till ”Sveriges Bästa ljusa Lager 2011” på Gothenburg Beer Festival i september.

2013
Helsingborgs Bryggeri vinner pris som ”Årets Marknadsförare” i glatt samarbete med reklambyrån AddEmotion 2.0.

2014
Påbörjar export av vår Kaffestout till Norge.

2015
Medverkar för första gången på Stockholm Beer and Whisky Festival och återvänder med två priser. Helsingborgs Funkey Monkey tog guld i kategorin Ale, modern stil och Helsingborgs Witbier tog brons i kategorin veteöl.

Vårt

Mediearkiv

SKRIVET OM OSS I MEDIA

2017

Ny öl från Helsingborgs Bryggeri döps efter Clint Eastwoods westernhjälte 12 oktober 2017
Scenen är en klassiker i filmhistorien – Clint Eastwood, Lee Van Cleef och Eli Wallach i en mexikansk stand-off under stekande ökensol. Visuellt är den slående, men hur den smakar har fram till nu varit okänt. Men när Helsingborgs bryggeri lanserar sin nya öl Blondie får vi kanske veta.
hd.se

Blondie från Helsingborgs Bryggeri 12 oktober 2017
Namnet kommer från ”Clintans” rollfigur i westernklassikern; Blondie – ny öl från Helsingborgs Bryggeri.
pilsner.nu

Här är favoriterna bland ölnyheterna 2 oktober 2017
Hösten är här och det märks också i det lokala utbudet av nya lokala öl på Systembolaget. En av dessa är Helsingborgs Bryggeris Blondie.
beernews.se

Höstupptakt med Brewclub 4 september 2017
Hösten närmar sig med stormsteg och Brewclub har startat upp med höstens första ölprovning. Denna gång var det ett antal lageröl som provades. Helsingborgs IPL Helsingborgs Bryggeri  fick Betyg 5+.
svenskaolframjandet.se

Premiärdags för Helsingborgs dryckesmässa 1 september 2017
Whisky, gin, vin och grappa – Helsingborgs dryckesmässa ser dagens ljus när Oxhallen i helgen omringas av gigantiska tält för att ge plats åt det nya evenemanget. Allt i samarbete med bla Helsingborgs Bryggeri.
hd.se

Fest kring brygd av malt 25 augusti 2017
73 bryggerier från hela världen gästar årets Brewskival i Helsingborg. Samtidigt finns det en stor risk att festivalen i fortsättningen bara arrangeras vartannat år. Helsingborgs Bryggeri var där.
Helsingborgs Dagblad

Bubblare – Blondie 7 augusti 2017
Vår nya öl är en Blond ale, American style. Det är en öl med en bra beska och fyllighet och som känns lätt att dricka. Alkoholhalten är 4,8%.
beernews.se

Blond öl såg dagens ljus 22 juli 2017
Liveband, stand up, mat och uppemot trehundra gäster fanns på plats när Helsingborgs Bryggeri lanserade sin sextonde öl.
hd.se

Basarprojekt flyttar från Landskrona till Helsingborg 13 juni 2017
Det närliggande Helsingborgs Bryggeri finns bland ett tjugotal företag som deltar i projektet.
HD

Helsingborgs Bryggeri 6 år 2 juni 2017
Folkfest när Helsingborgs Bryggeri den 13 maj firade 6 år, bla underhöll Bai Bang.
Youtube (Monica Ingrell)

Helsingborgs Bryggeri 6 år 14 maj 2017
Jag har skrivit tidigare om Helsingborgs Bryggeri när vi har besökt ett par av deras jubileum, igår var det dags för 6 års kalas. I år blev det ett besök tillsammans med min fina vän Anette.
Min blogg, Maria Lundblad

Helsingborgsbandet Cruzh och Helsingborgs Bryggeri 28 april 2017
Cruzh från Helsingborg gör i helgen sin livedebut på en stor musikfestival i Italien och snart är det dags för The Tivoli och då har Helsingborgs Bryggeri, dagen till ära, tagit fram en Cruzh-öl.
hd.se

Tio skånska öl – vilket är bäst? 5 april 2017
Vårsolen börjar titta fram och de lokala mikrobryggerierna blomstrar.
Hallå, Helsingborg, 5 april 2017

Nedslag i Ölsverige, Skåne 20 mars 2017
Årets första provning var en provning tillsammans med Sällskapet Malte. Vi hade rest till Knutpunkten i Helsingborg för att prova öl från Helsingborgs Bryggeri.
Maltesen 1, 2017

Peter valde att göra hobbyn till arbete 14 mars 2017
Efter 32 år på Posten bestämde sig Peter Nilsson. Han ville att hobbyn skulle bli hans arbete och det blev verklighet på Helsingborgs Bryggeri.
beernews.se

De vill få fart på Oxhallen 24 februari 2017
…. Det är lokalproducerad mat liksom öl från Helsingborgs Bryggeri som finns till försäljning i det tidigare slakthuset…
hd.se

En portion omtag på Oxhallen 17 februari 2017
En plats för helsingborgare att mötas på och en möjlighet för matproducenter att komma in till stan.
helsingborg.lokaltidningen.se

Provning med öl från Helsingborgs Bryggeri 28 januari 2017
Årets första provning var en provning tillsammans med Sällskapet Malte. Vi hade rest till Knutpunken i Helsingborg för att prova öl från Helsingborgs Bryggeri. 45 glada ölnissar hade mött upp.
Svenska Ölfrämjandet

2016

Julölsprovning i Lund 30 november 2016
Julen närmar sig med stormsteg och det var dags att prova årets julöl. Nästan 50 glada ölnördar hade mött upp. 10 olika  öl skulle provas.
Svenska Ölfrämjandet

Studenter i buren för Musikhjälpen 29 november 2016
Här finns bland annat en lunch med stadsdirektör Palle Lundberg, en surfresa till Marocko och en ölprovning för tio personer på Helsingborgs Bryggeri …
Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Bryggeri får varning 29 november 2016
I somras kritiserade Länsstyrelsen kommunen för alkoholtillståndet till den omdiskuterade Julgalan. Nu varnar kommunen Helsingborgs Bryggeri för brister på samma gala.
Helsingborgs Dagblad

Julölen är här – vi tackom nu så lagom 25 november 2016
Julölen är ofta som en leksaksaffär i advent: fullknökade, stökiga och lite för mycket. När julen närmar sig släpper många bryggare sina spärrar. Därför behöver ni en grindvakt som provar alla julölen i förväg. Här är Håkan Engströms protokoll.
Helsingborgs Dagblad

Tio tips för en regnig helgdag 22 oktober 2016
Väderprognosen för helgen är fylld av tunga regnmoln. Känner du mest för att sitta inne med levande ljus eller vill du ut och trotsa vindarna? Här är tio tips för en regnig helgdag.
Helsingborgs Dagblad

Teman ska locka fler till Oxhallen 22 oktober 2016
I drygt ett år det varit matmarknad i den gamla Oxhallen vid Öresundskraft på lördagar. I mitten av oktober började kommunen fräscha upp och förbättra Husarområdet kring saluhallen. Samtidigt kämpar hallen med allt färre handlare.
Helsingborgs Dagblad

2015

Beer Review #589: Helsingborgs Bryggeri – Funkymonkey (Sweden) 20 december 2015
Review of the Funkymonkey, an APA, from Helsingborgs Bryggeri in Helsingborg, Skåne, Sweden
Youtube (RampantLionReviews)

Guld och brons till Helsingborgs Bryggeri 2 oktober 2015
Det var under Stockholm Beer & Whisky Festival som bryggeriets APA Funky Monkey vann guld i klassen ”bästa vardagsale i modern stil”. Dessutom blev det brons i klassen veteöl för Witbier.
Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Bryggeri firar 4 år den 16 maj 13 maj 2015
Nu på lördag den 16 maj firar Helsingborgs Bryggeri 4 år och det gör man med ett stort och gediget evenemang där det är fritt inträde för besökare mellan klockan 10-18. Det hela äger rum på bryggeriet som är beläget på Cindersgatan 4 i Helsingborg.
Fat & flaska

2014

Vilken ölsmak skulle du vilja ta fram? 21 maj 2014
I lördags vimlade Hallå bland gästerna när Helsingborgs Bryggeri firade treårsjubileum med öl, matstånd och musik.
Hallå! Helsingborg

Helsingborgs-öl på export till Norge 20 maj 2014
Snart kommer invånarna i Norge att kunna läppja på öl från Helsingborgs Bryggeri.
Helsingborgs Dagblad

Stora planer för treårsfirande bryggeri 9 maj 2014
Den 17 maj inviger Helsingborgs Bryggeri sina nya eventlokaler på slakthusområdet. Planerna för framtiden är många och spännande.
Helsingborgs Dagblad

2013

Helsingborgs Bryggeri firar två år av framgång 15 oktober 2013
Det går bra nu för Helsingborgs Bryggeri. Förluster har vänt till vinst och när ölproducenten nu firar två år bjuds allmänheten in till öppet hus för att bland annat lära sig hur man smakar på öl.
Youtube (24HD)

Lokala profiler prisades på gala 10 oktober 2013
Röda mattan var utrullad och spänningen stor när Marknadsföreningen delade ut årets Guldkärnan.
Helsingborgs Dagblad

De kan vinna årets Guldkärnan 8 oktober 2013
Maja Ivarsson i The Sounds eller HIF-tränaren Roar Hansen kan bli årets personlighet.
Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Bryggeri och Darkane presenterar – DARKALE 20 september 2013
Mer headbanging till folket! Under hösten
tar Helsingborgs Bryggeri steget över till
den mörka sidan och ger dig en läcker
hybrid av thrash metal och skånskt 
ölkunnande.
Youtube (Darkane)

Snart släpps Darkane-öl 17 september 2013
Nu har även Helsingborgsmetalbandet Darkane fått en egen öl. Det är Helsingborgs Bryggeri som i oktober lanserar Darkale.
Helsingborgs Dagblad

Danska ölentusiaster besökte Helsingborg 4 juli 2013
Under onsdagen besöktes Helsingborgs Bryggeri av representanter från det Danska Ölfrämjandet.
Helsingborgs Dagblad

Vintweetup i Skåne del 1: Helsingborgs Bryggeri 27 juni 2013
Jag skriver för sällan om öl! Utav någon anledning stöter jag ofta på kommentarer som: du som älskar vin kan väl inte gilla öl! Jag säger snick snack – jag gillar allt som är gott, må det vara vin, öl eller vatten.
Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Helsingborgs Bryggeriet 2 års jubileum 18 maj 2013 19 maj 2013
Youtube (MC Man)

Helsingborgs Bryggeri firar två år med vinst  18 maj 2013
Sedan Helsingborgs Bryggeri startade för två år sedan har nästan…
Helsingborgs Dagblad

Inte bara för nördar 18 maj 2013
När Helsingborgs Bryggeri firade ett år dök 3 000 personer upp, nu när det är dags för tvåårsjubileum räknar de med det dubbla.
Helsingborgs Dagblad

2012

Helsingborgs Bryggeri önskar God Jul och Gott Nytt År 30 november 2012
Helsingborgs Bryggeri önskar God Jul och Gott Nytt År. I rollerna Helsingborgs Vinter och company. Tack till Adme.se för filmning, AddEmotion.se för manus och Martin Svensson martinshumor.se
Youtube (Helsingborgs Bryggeri)

Sicket jobb: Ölbryggaren 12 september 2012
Följ med Benny Sundberg på en rundvisning på Helsingborgs Bryggeri där han berättar hur öl blir till.
24HD

Helsingborgs Lakrits – Helsingborgs Bryggeri 13 augusti 2012
Så var det dags för comeback efter en välbehövlig semester. Men innan vi satte våra hjärnor på autopilot hann vi med att smaka på en skånsk innovation.
IndiaPaleAles

3 x Helsingborgs Bryggeri 8 mars 2012
Helsingborgs Bryggeri har fått en flygande start…
Helsingborgs Dagblad

2011

Uppkorkat tar greppet kring mikrobryggarna 30 december 2011
Uppkorkat tar ett grepp kring den allt växande trenden med mikrobryggare. Vi träffar flying beermakern Jessica Heidrich, besöker Helsingborgs Bryggeri och snackar IPA med somaliern Fredrik Johansen.
hd.se

Tidig julafton för ölvänner 22 december 2011
Helsingborgs Bryggeri investerar två miljoner kronor och bygger bort en flaskhals…
Helsingborgs Dagblad

Fyra lagertankar till på plats i bryggeriet 22 december 2011
Helsingborgs Bryggeri går bra…Trots att bryggeriet bara funnits i fem månader har man…
Helsingborgs Dagblad

Bärbar kortläsare öppnar för mobil marknad 16 november 2011
När Hans Nelson från Helsingborgs Bryggeri möter kunder på bryggeriets gårdsförsäljning…
Lokaltidningen Helsingborg

Sveriges bästa öl bryggs i Helsingborg 14 september 2011
För fyra månader sidan öppnade Helsingborgs Bryggeri och det blev med en succe…
Helsingör Dagblad

Här finns den bästa lagerölen 13 september 2011
Kanonöl. Helsingborgs Bryggeri kan skryta med sin klockrena ljusa lager…
Artikeln finns på sidan 5.
City Helsingborg

Nu vill vi smutta på finöl 14 augusti 2011
Att svepa en stor stark är på utgång. 2011 vill vi njuta av välhumlad ale och …
Helsingborgs Dagblad

Ölrester från bryggeri gjorde grisar till fyllesvin 1 juni 2011
Restprodukterna från nyöppnade Helsingborgs Bryggeri hamnar inte i en container….
Lokaltidningen Helsingborg

Invigning av Helsingborgs Bryggeri 14 maj 2011 20 maj 2011
Youtube (Randommotif)

Rasmus Varfeldt, VD, på invigningen av bryggeriet 15 maj 2011
Bryggeriets egen VD räknar korv. Han berättar också om sin förhoppning på ölen…
Jardenberg Unedited

Öl samlar vänner 14 maj 2011
Helsingborgs Bryggeri invigdes på lördagseftermiddagen och bjöd på folkfest med hembryggt folköl…
Helsingborgs Dagblad

Uppkorkat provsmakar Helsingborgs Bryggeri’s Ale 13 maj 2011
2,8 procent, tre olika typer av kornmalt och tre engelska humlesorter har man använt till ölet…
Helsingborgs Dagblad webb-tv

Ännu ekar faten tomma 12 mars 2011
Just nu är de här 2000 liter behållarna tomma, men till…
Helsingborgs Dagblad webb-tv

Hallå där 12 mars 2011
Några frågor…Hans Nelson, styrelseordförande i Helsingborgs Bryggeri, som har öppet hus i dag…
Helsingborgs Dagblad

Andelsägarna intar Helsingborgs Bryggeri 6 mars 2011
Lördagen den 5 mars fick andelsägarna för första gången se utrustningen på plats. Alla skarvarna är inte svetsade än, och ölen man smakade var import från bryggarens kök i Malmö. Men snart så…
Youtube (jocke66)

Helsingborgs Bryggeri historia 9 februari 2011
Youtube (Hans Nelson)

2010

Helsingborgs eget öl på väg 22 oktober 2010
Helsingborg kan åter igen bli en riktig ölstad. Hans Nelson och Rasmus Varfeldt ser fram emot att öppna…
City Helsingborg

Vill du bli

Aktieägare?

Helsingborgs Bryggeri AB är Nordvästra Skånes första mikrobryggeri. Det startades av två
 ölentusiaster år 2010, då de ville föra bryggeritraditionen i Helsingborg vidare. Idag finns förutom de två
huvudägarna ca 200 andelsägare.

Vi fokuserar på fina råvaror, hantverksskicklighet och precision. Ölsorterna konkurrerar om kunder 
som föredrar ett kvalitativt och spännande sortiment framför ett lågt pris. Den lokala förankringen är en 
viktig del av bryggeriets identitet och marknadsföring.

Verksamheter som ingår i Helsingborgs Bryggeri AB är:  Helsingborgs Bryggeri, Oxhallen och Lilla Spritfabriken.
Vi omsätter idag ca 5 miljoner. Men har en ambition att öka denna omsättning. Idag finns 1.250.000 aktier.

Vill du säljA aktier?

Om du vill sälja aktier, mejlar du följande till: ekonomi@helsingborgsbryggeri.se  ”Säljare, Antal,  e-postadress och Pris/1000 aktier”.
Vi lägger vi upp dig på denna sida. Försäljning av poster om 1000 aktier.

Vill du köpa aktier?

Nedan ser du vilka som säljer just nu (vi har idag 1.250.000 aktier och ca 200 aktieägare).

Ann Sjögren , 1 000aktier 7000kr/1000aktier kontakta  ramlosa9@hotmail.com

Lars Hjelte , 1 000 aktier för 12 000kr/1000aktier kontakta lars@ns-hjelte.se

Swedish Research Institute AB , 1 000 aktier för 8 000kr/1000 aktier kontakta  Samuel@superlab.se 

Mattias Pettersson 2 000 aktier för 6 000kr/1000 aktier.  Kontakta Mattias Pettersson på: mpv@live.com

Kaggens Ölklubb, 2 000 aktier för 10 500kr/1000 aktier. Kontakta: morgan.bosson@lenmore.se

Gilor AB, Hans Nelson, 10.000 aktier, 12.000:-/1000 aktier. Kontakta: hans@gilor.se

Kirsten Persson 8 000 aktier för 8.000:-/1000 aktier. Kontakta: kirsten.persson@comhem.se

Brilink Joakim Gustafsson 3 000 aktier för 12.000:-/1000 aktier. Kontakta: joakim@brilink.se

 

Följ oss på Facebook / Instagram / LinkedIn:

Helsingborgs Bryggeri – Facebook

Helsingborgs Bryggeri – Instagram

Helsingborgs Bryggeri – LinkedIn

Oxhallen – Facebook

Oxhallen – Instagram

Lilla Spritfabriken – Facebook

Lilla Spritfabriken – Instagram

logga_webb_jpg

 

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker. Du behöver ha fyllt 20 år för att besöka den.
Är du över 20 år?
Helsingborgs Bryggeri
CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.